SEBÎLÜRREŞAD; İSTİKLÂLİMİZİN SESİ

Lise ve üniversitedeki öğrencilik yıllarımda dinlediğim yıllarca derslerimde gururla anlattığım, Türk Milleti’nin gurur Mehmet Akif Ersoy’un hayatına hep gıpta etmişimdir. Çanakkale şehitleri için yazdığı Çanakkale Destanı ve Milli Marşı’mız olan İstiklâl Marşı 3000 yıllık Türk-İslâm tarihinin anlatımı; Sebîlürreşad dergisi ise İstiklâl mücadelemizin sesi olmuştur. 

Sebîlürreşad İslâmcılık düşüncesini yaymak için 1908 Ağustos'unda Mehmet Âkif Ersoy'un desteği ile Eşref Edip Fergan'ın başyazarlığında Sırat-ı Müstakim adıyla çıkarılmaya başlanan ve Millî Mücadele yıllarında öncü rol oynayan dergi olmuştur. Derginin 17 Şubat 1921 tarihli nüshasının İstiklâl Marşı'nın yer aldığı ilk sayfası. Marş bu nüsha ile birlikte ilk kez basında yer bulmuştur. İlk sayısı "Sırat-ı Müstakim" adıyla çıkan dergi, 1912'de 'dosdoğru yol' anlamına gelen Sebîlürreşad ismiyle yola devam etmişti.

Yusuf Akçura, Peyami Safa, Said Halim Paşa, Hasan Basri Çantay, Ahmet Hamdi Akseki, Yahya Kemal ve Nurettin Topçu gibi güçlü isimlerin yazılarının yayımlandığı dergi, 1007. sayı ve 40. ciltle okuyucuya veda etmişti. Dergi 50 yıl sonra yayın hayatına 1008'nci sayı 41'nci ciltle devam ediyor.

İslâmcılık hareketinin en önemli yayın organı olan derginin en büyük özelliklerinden birisi de Safahat'ın tamamına yakınının burada yayımlanmış olmasıdır. 1925'te Takrir-i Sükûn Kanunu ile kapatılan dergi, 1948'in Mayıs ayında tekrar, latin alfabesiyle neşredilmeye başlandı. 1966 yılında yayın hayatına son verildi. Sırat-ı Müstakim, başyazarlığını Mehmet Âkif'in yaptığı ve İslâmcılık düşüncesinin kendini kurduğu, İslâmcılık hareketinin tezlerini oluşturduğu haftalık yayınlanan bir İslâmî dergiydi. 1908-1925 yılları arasında, 641 sayı yayımlanmış ve 183. sayıdan sonra Sebîlürreşad adıyla yayımına devam edilmiştir. İstanbul’da çıkarılan dergi, Anadolu’nun birçok bölgesinde de yayımlanmış, ilaveten Rusya, Hindistan ve Orta Doğu Müslümanlarının da gündemini belirleyebilmiştir.

Ebül'ulâ Mardin ve Eşref Edip'in kurduğu bu haftalık derginin yazarları arasında başta Mehmet Akif olmak üzere Abdülaziz Çaviş, Bereketzade İsmail Hakkı, Babanzade Ahmet Naim, Ferit Kam, Mehmet Fahrettin, İzmirli İsmail Hakkı, Tâhirü'l-Mevlevî, Aksekili Ahmet Hamdi, Mehmet Şemsettin Günaltay, Manastırlı İsmail Hakkı, Bursalı Mehmet Tahir, Yusuf Akçura ve Ahmet Ağaoğlu vardır.(AA) Derginin genel politikası İslam birliği, İslam ahlakı, Kur'an ve sünnete dönüş, Avrupa'nın sadece teknolojisinin alınması üzerinedir.

Başyazarlığını Mehmet Akif Ersoy'un üstlendiği dergide, Ersoy'un başyapıtlarından olan İstiklal Marşı ile Safahat'ın tamamına yakını okuyucuyla buluşmuştu. Sebîlürreşad'ın yeni sayısı, Ersoy ailesinin desteğiyle yayıma hazırlandı.

Derginin Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, derginin her ayın 14'ünde yayımlanarak, şu an için sadece abone olan okuyuculara gönderileceğini söyledi. Derginin Osmanlıca, Arapça ve İngilizce olarak yayımlanacağını aktaran Bayhan, İslâm coğrafyası dahilinde tüm dünyaya dağıtımının yapılacağını kaydetti. Sebîlürreşâd, 50 yıl aradan sonra 14 Ağustos 2016 tarihi ile yeniden Ankara merkezli olarak yazar Fatih Bayhan'ın genel yayın yönetmenliğinde yayın hayatına başlamıştı.

Ankara'da Gazeteci-Yazar Fatih Bayhan öncülüğünde Sebîlürreşad, 14 Ağustos 2016 tarihli 1.008'inci sayısı ve "Allah'ın inayetiyle, devam..." manşetiyle okurlarıyla buluştu. Dergi, Şubat 2017'ye kadar her ayın on dördüncü günü yayımlandı. Mart 2017'den itibaren her ayın 1'inden itibaren çıkmaya başlarken sayfa sayısını da 56'ya yükseltti. Ayrıca yeni dönem Sebîlürreşad'da her sayıda Türkçe hariîi dillerde yazılmış altı ila sekiz makaleye yer verilmektedir. Sebîlürreşad'ın Ocak 2017 sayısında 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yazısı da ilk defa yer aldı.

İstiklâl Şairi Mehmet Akif Ersoy'u anlatmayı amaçladıklarını vurgulayan Bayhan, şunları kaydetti:

Sebilürreşad'ın ne olduğunu bilmeyen, okumadan, okuduğunu anlamadan sırf iktidar karşıtlığıyla hareket ederek haber dili geliştiren habercileri esefle kınıyorum. Sebilürreşad, İstiklal Şairimizin dergisidir. İstiklal Marşı'mızın ilk yayımlandığı dergidir. Sebilürreşad, Anadolu Kurtuluş Savaşı'nın manevi cephesinde en büyük rol üstlenmiş, üstlendiği bu rolü bizatihi Mustafa Kemal'in takdir ettiği bir dergi olmuş ve TBMM tarafından nüshaları basılarak tüm cephelere gönderilmiş bir dergidir. Bu tarihi bilgiden yoksun olanların Sebilürreşad'ın bugün Akif'i genç nesillere anlatmak adına attığı adımdan rahatsızlık duymaları ya kötü niyetlidir, yahut ihanetle eş değerdir. Onlar istemese de biz genç nesillere Akif'i anlatmaya, Asım'ın neslini yetiştirmeye gayret edeceğiz."

Ne mutlu ki; yakın tarihimizi aydınlatan onlaraca eserlere imza attan Yazar-Gazeteci Fatih Bayhan önderliğinde kurulan  Sebîlürreşad Derneği çalışmalarına  ve Sebilürreşad Dergisi yayın hayatına devam etmekte ve ettirilmektedir.

Ayrıca  her zaman, her yerdeki konuşmalarımda övgü ve gururla bahsettiğim Bahçeşehir Üniversitesi mezunu, öğrencim  Şair-Yazar Mehmet Şafak Ergün, geçen hafta aradı ve şöyle dedi: “Hocam  Sebîlürreşad Dergisi İstanbul Temsilcisi olarak görevlendirildim. Senin yanımda olmanı istiyorum” deyince, gözlerim yaşardı. Evet ne mutlu ki; bir zamanlar ödev verdiğim öğrencim bugün bana görev veriyordu. Biz öğretim görevlileri olarak hep şunu söylemedik mi; “öğrencilerimiz bizleri geçmişse veya bizim gibi olmuşsa öğretim amacına ulaşmıştır.

Saygıdeğer Başkan Fatih Bayhan, siz değerli şahsınızla yüzyüze gelmedim ama çok genç yaşta yaptığınız çalışmalarınızı muhteşem olarak görüyorum.  Kıymetli Mehmet Şafak Ergün her zaman yanındayım. Bana göre Sebîlürreşad Dergisi’nde bulunmak vatani bir görevdir. Sebîlürreşad’ı İstiklâlimizin ve istikbâlimizin sesi olarak  devam  ettirmeniz kutlu bir görevdir. Allah yar ve yardımcınız olsun.